Saturday, October 12, 2013

Latino King - Recensie door Bas Maliepaard

Op zijn achttiende werd Castel op de luchthaven van de Dominicaanse Republiek opgepakt met anderhalve kilo cocaïne onder zijn broek. Hij hoorde acht jaar tegen zich eisen, werd opgesloten in een van de beruchtste gevangenissen ter wereld, maar wist op spectaculaire wijze te ontsnappen.

Op basis van zijn ervaringen schreef Bibi Dumon Tak haar bijdrage aan de Slash-reeks, waarin bekende jeugdauteurs waar gebeurde levensverhalen van jongeren in een roman verwerken. De auteur schreef al eerder over jeugdige gevangenen in haar portrettenboek 'Rotjongens'.

De gevangenis La Victoria, waar Castel vastzit, is afschrikwekkend beschreven: als een ommuurde hel waar je je leven niet zeker bent. De gevangenen delen een cel met dertig man, overdag kunnen ze 'vrij' rondlopen in het smerige complex. Bijna niemand is er te vertrouwen, vooral de onberekenbare, corrupte bewakers niet.

Door een wonderlijk toeval heeft Castel ooit een kroontje op zijn arm laten tatoeëren waardoor de gevaarlijkste gevangenisbende, de Latino Kings, hem per ongeluk als een van hen beschouwt. Het is in zekere zin zijn redding. Met behulp van zijn moeder en een vriend weet Castel te ontsnappen, waarna het verhaal thrillerachtige proporties krijgt.

'Latino King' is dicht op de huid geschreven en vaak confronterend. Alsof Castel in de rauwe taal van een geharde straatjongen tegen je aanpraat. Dumon Tak weet niettemin sympathie voor hem te wekken, zonder zijn criminele gedrag goed te praten.

Toch krijg je soms de indruk dat Castel niet het achterste van zijn tong laat zien. Hoe hij in de drugshandel terechtkwam - een vrij essentiële vraag - blijft schimmig. "Ik begon ooit met de verkoop van balletjes crack aan junks", staat er. Waarom? Hij kwam uit een 'kutbuurt' en had 'kutzooi' meegemaakt, hield van spanning en kon 'rijk worden zonder school'. Tja, hij is de enige niet. Even later meldt Castel dat hij in de bajes niet 'als een monnik' heeft geleefd, maar een scène waarin hij seks heeft, komt in het boek niet voor.

Wat dat betreft is 'Latino King' meer een beeldend journalistiek portret, waarin de geïnterviewde bepaalde zaken voor zich houdt, dan een complete roman. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal ontroert en de lezer laat nadenken over goed en slecht, schuld en boete: rechtvaardigt drugssmokkel van een beïnvloedbare achttienjarige uitzichtloze gevangenisstraf in onmenselijke omstandigheden? Oordeel zelf.

Hieronder de link naar Bas Maliepaard zijn recensie; 

Latino King - door Bas Maliepaard


No comments:

Post a Comment