Sunday, October 13, 2013

Latino King - Alternatief einde

Voordat u mijn alternatief einde te lezen krijgt, wil ik graag eerst mede delen hoe moeilijk het was om zelf een eind voor het boek te bedenken aangezien het een waargebeurd verhaal is.


 In het boek wordt Castel via een bootreis naar Jamaica gebracht, en vanuit daar vliegt hij naar Nederland. Dit doet hij allemaal met behulp van Jack oftewel Kleineman en Jolice, de kapitein van het bootje waarmee hij vaart naar Jamaica. Wanneer ze aankomen in Jamaica weet hij niet hoe hij aan een stempel moet komen zodat hij kan vliegen naar Nederland. Zijn zus belt hem op en vertelt hem wat hij moet doen om naar huis te kunnen komen. In mijn versie van het einde belt zijn zus niet, en zoekt Castel een andere optie om thuis te komen. Hij probeert via via in de laadruimte van het vliegtuig te komen, maar dit gaat fout. Hij word opgepakt, en moet weer naar de gevangenis. Deze keer de beruchtste gevangenis van Jamaica. Hij heeft gehoord dat deze gevangenis nog erger is dan La Victoria. Het boek zou stoppen wanneer hij een voet zette in de gevangenis. Dan zou er een tweede deel van het boek kunnen komen, aangezien het een erg goed verhaal was.

Saturday, October 12, 2013

Latino King - Recensie

Recensie door Cielito P.Q.

Dit boek bevat een waargebeurd verhaal, het is hierdoor soms erg heftig, maar dan realiseert de lezer zich wel weer meteen dat het een waargebeurd verhaal is. En het boek en de stijl waarin het geschreven is bewijst ook meteen dat het een harde wereld is waar Castel in beland was. Wat opviel is dat het boek veel scheldwoorden bevatte, niet alleen Nederlandse scheldwoorden maar ook Latijns-Amerikaanse. Het boek viel bij mij erg in de smaak, net alsof het boek speciaal voor mij geschreven is. Dit is precies het soort boek en genre waar ik van houd, en wat mij erg interesseert. Het feit dat al die scheldwoorden erin voorkwamen en dat er details werden gegeven over bepaalde dingen maakte het boek realistischer. Het voelde alsof ik een film keek want in mijn gedachten kon ik mij precies inleven hoe alles gebeurd is. Dit vond ik erg fijn, want als ik dit niet zou kunnen, zou het boek niet geloofwaardig voelen als hoe het nu voelde. Dit is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen tot nu toe. Het is alleen zonde dat niet alles werd verteld in het boek over het gevangenisleven van Castel .

Latino King - Het plot

De jonge Castel is 18 jaar oud wanneer hij drugs dealt om geld bij te verdienen. Hij krijgt de kans om drugs te smokkelen, naar Venezuela. Dit verloopt goed de eerste keer. Een tijdje later besluit hij om nog een keer drugs te smokkelen deze keer gaat het helemaal fout. Hij werd op de luchthaven van de Dominicaanse republiek opgepakt wegens drugssmokkel. Hij wordt in een van de beruchtste gevangenissen gezet. Alle bewakers zijn corrupt, er zijn geen kleren, er is geen medische zorg en het recht van de sterkste en rijkste geldt. Er wordt ook gerookt, gedeald, gedronken en gevochten. Kortom, een hel op aarde dus. De enige manier die Castel kan bedenken om te overleven is ontsnappen. Hij word in de groep van de Latino Kings toegelaten omdat hij toevallig ergens in het verleden een kroontje op zijn arm heeft laten tatoeëren. Met behulp van deze bende en zijn vriend Jack met wie hij een cel deelt weet hij te ontsnappen. Hierna wordt het verhaal erg spannend. Uiteindelijk vaart Castel met een schip naar Jamaica en via daar vliegt hij naar Nederland. 

Latino King - Films en foto's

Films en foto's die ik bij het boek vind passen

De film 'Blood in blood out' vind ik bij het boek passen, in de film zie je hoe het eraan toegaat in Latijns-Amerikaanse gangs en ook hoe het gevangenisleven is. Dit is de link naar IMDB waar je informatie kan vinden over de film; IMDB - Blood in Blood out




De foto hierboven laat een lid van de beruchte bende Latino kings zien. Het laat ook het teken van de Latino Kings zien, wat het lid met zijn handen achter zijn hoofd doet.


Hierboven zie je het wapen van de Latino Kings, in het Engels wordt hun naam geschreven als Latin Kings. Ze staan bekend om de 5 punten kroon, die kan je terug vinden in de achterstandswijken in 39 verschillende staten en 206 steden op muren getekend met behulp van graffiti.

Latino King - Recensie door Bas Maliepaard

Op zijn achttiende werd Castel op de luchthaven van de Dominicaanse Republiek opgepakt met anderhalve kilo cocaïne onder zijn broek. Hij hoorde acht jaar tegen zich eisen, werd opgesloten in een van de beruchtste gevangenissen ter wereld, maar wist op spectaculaire wijze te ontsnappen.

Op basis van zijn ervaringen schreef Bibi Dumon Tak haar bijdrage aan de Slash-reeks, waarin bekende jeugdauteurs waar gebeurde levensverhalen van jongeren in een roman verwerken. De auteur schreef al eerder over jeugdige gevangenen in haar portrettenboek 'Rotjongens'.

De gevangenis La Victoria, waar Castel vastzit, is afschrikwekkend beschreven: als een ommuurde hel waar je je leven niet zeker bent. De gevangenen delen een cel met dertig man, overdag kunnen ze 'vrij' rondlopen in het smerige complex. Bijna niemand is er te vertrouwen, vooral de onberekenbare, corrupte bewakers niet.

Door een wonderlijk toeval heeft Castel ooit een kroontje op zijn arm laten tatoeëren waardoor de gevaarlijkste gevangenisbende, de Latino Kings, hem per ongeluk als een van hen beschouwt. Het is in zekere zin zijn redding. Met behulp van zijn moeder en een vriend weet Castel te ontsnappen, waarna het verhaal thrillerachtige proporties krijgt.

'Latino King' is dicht op de huid geschreven en vaak confronterend. Alsof Castel in de rauwe taal van een geharde straatjongen tegen je aanpraat. Dumon Tak weet niettemin sympathie voor hem te wekken, zonder zijn criminele gedrag goed te praten.

Toch krijg je soms de indruk dat Castel niet het achterste van zijn tong laat zien. Hoe hij in de drugshandel terechtkwam - een vrij essentiële vraag - blijft schimmig. "Ik begon ooit met de verkoop van balletjes crack aan junks", staat er. Waarom? Hij kwam uit een 'kutbuurt' en had 'kutzooi' meegemaakt, hield van spanning en kon 'rijk worden zonder school'. Tja, hij is de enige niet. Even later meldt Castel dat hij in de bajes niet 'als een monnik' heeft geleefd, maar een scène waarin hij seks heeft, komt in het boek niet voor.

Wat dat betreft is 'Latino King' meer een beeldend journalistiek portret, waarin de geïnterviewde bepaalde zaken voor zich houdt, dan een complete roman. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal ontroert en de lezer laat nadenken over goed en slecht, schuld en boete: rechtvaardigt drugssmokkel van een beïnvloedbare achttienjarige uitzichtloze gevangenisstraf in onmenselijke omstandigheden? Oordeel zelf.

Hieronder de link naar Bas Maliepaard zijn recensie; 

Latino King - door Bas Maliepaard


Latino King

Latino King

Boekverslag

Het boek dat ik heb gekozen voor mijn boekverslag is Latino King, geschreven door Bibi Dumon Tak.
Het boek is in 2010 uitgegeven door Em. Querido's Uitgeverij, te Amsterdam.
Het boek bevat 197 pagina's, waarvan 183 bladzijdes het verhaal vertellen.


De Auteur

Bibi Dumon Tak is geboren in Rotterdam op 21 december 1964. Ze schrijft voornamelijk boeken voor jongere kinderen. Die zijn bijna altijd non-fictie, het motto van Bibi Dumon Tak is dan ook 'Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven'.